Strasbourg sijaitsee aivan Saksan rajan tuntumassa, Reinin sivujoen Illin varrella. Se on Alsacen alueen ja Bas-Rhinin departementin pääkaupunki itäisessä Ranskassa. Kaupungin asukasluku on 270 000 ja laajemman Ranskan-puoleisen metropolialueen yli 750 000. Lisäksi Strasbourg kuuluu vuonna 2005 perustettuun Ranskan ja Saksan yhteishallinnolliseen Strasbourg-Ortenaun hallintoalueeseen, jonka väkiluku on noin 900 000. Strasbourgin historia ulottuu yli 2 000 vuoden päähän, minä aikana se on toiminut tienristeyksenä ja rajakaupunkina eri valtakuntien välillä. Strasbourgin värikäs historia on jättänyt kaupungin arkkitehtuuriin vahvoja ranskalaisia ja saksalaisia piirteitä. Kaupungin historiallinen keskusta Grande Île on kuulunut Unescon ylläpitämään maailmanperintöluetteloon vuodesta 1988. Muita historiallisia kaupunginosia ovat muun muassa historialliseen keskustaan kuuluva Petite France sekä saksalaisvaikutteinen Neuestadt.

DSC_7810.jpg

Saavuimme kaupunkiin jälleen kerran ruuhka-aikaan puoli neljän maissa, ukkosenjyrinän ja rankkasateen saattelemina. Tällä kertaa löysimme huoneistohotellin helposti, mutta kun juoksin sisään kysymään missä parkkipaikka on, sain päähäni melkein kuhmuja valtavista rakeista, joita syöksyi valtavalla kohinalla alas ukkospilvestä. Kari tosin huolestui, ei suinkaan minun kalleimmasta pääomastani, vain auton maalipinnasta, muistaen viime kesän reissun jolloin juhannuksena Garda-järvellä ollut ankara raekuuro hakkasi konepellin täyteen kuhmuja niin, että se jouduttiin vaihtamaan.

Mutta niin kuin yleensäkin ankaran ukkoskuuron jälkeen paistaa aurinko, niin tänäänkin. Sateen lakattua kiertelimme illansuussa juuri em. Petite Francen alueella, mikä on varsin viehättävä ja pittoreski kaupunginosa kanaaleineen ja ristikkotaloineen. Alueella on paljon myös ravintoloita, mutta silti meillä oli vaikeuksia löytää juuri meidän makuumme sopiva. Osasyynä saattoi olla että olimme liikkeellä alkuillasta, ja osa kunnon ruokaravintoloista oli vielä kiinni. Japanilaisia ravintoloita ja sushi-baareja sen sijaan oli todella paljon, samoin kuin tee-huoneita, mutta me kaipasimme ’ kunnon ruokaa’. Lopulta löysimme mainion ja kohtuuhintaisen ravintolan, kanaalinvarrelta läheltä Pont de Saverne- siltaa. Itse söin grillattua lohta, mikä oli todella maukasta. Kari tilasi, - minkäs muun kuin pippuripihvin, joka olikin sitten valtavan paksu, ainakin neljä senttiä. Ja kerrankin pihvi oli niin hyvin maustettu, ettei siihen tarvinnut lisätä mitään. Kun Ranskassa tilaa lihaa, on muuten hyvä tietää että mediumkin on todella punainen ja tihkuu verta. Jos haluat ettei lautaselle kerry punaisia pisaroita, kannattaa tilata medium+. Itselläni jäi edellisellä Ranskan reissulla ankka lautaselle, koska en hoksannut sanoa että well done, tai ranskaksi bien cuit. Viime viikonloppuna Montpellierissä sain tosin korjaavan kokemuksen kun rohkenin tilata taas ankanrintaa, hieman jännittäen että saapas nähdä. Mutta ankka olikin todella hyvin grillattu ja siinä oli ihana makea paistopinta, mutta se oli myös valtavan kokoinen. Tuntui kuin olisin syönyt kokonaisen ankan, mutta kun se oli niin herkullista ei sitä voinut kesken jättää. Sainkin sulatella sitä monta päivää...

DSC_7813.jpg

Strasbourg tunnetaan asemastaan useiden Euroopan unionin instituutioiden sekä kansainvälisten järjestöjen kokoontumispaikkana. Euroopan parlamentin virallisen päämajan lisäksi kaupungissa kokoontuvat muassa Euroopan neuvosto ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. En tiennytkään, että Strasbourgin yliopisto on Ranskan suurin, olisiko se vaikuttanut siihen että nin monta tärkeää instituutiota on perustettu juuri sinne. minkä lisäksi kaupungissa toimiviin kulttuuri-instituutioihin lukeutuvat muun muassa Opéra national du Rhin -kansallisooppera, Strasbourgin filharmoninen orkesteri ja Strasbourgin kansallisteatteri.

DSC_7801.jpg

Täytyy myöntää että Strasbourg on sangen viehättävä kaupunki, vaikka hieman yllättäen kohtasimme useamman laitapuolen kulkijan juuri täällä. Etelä-Italiassa  tai Ranskan Rivieralla heitä ei näkykynyt, muutamia kerjäläisiä toki oli sielläkin. Itse asiassa olen viettänyt ensimmäisen yöni Ranskassa juuri Strasbourgissa, ja siitä syntyi varsin myönteinen kuva kaupunkista. Tälläkään kertaa meillä ei valitettavasti ollut aikaa viettää kaupungissa kuin yksi ilta ja yksi yö, sillä olemme jo paluumatkalla pitkältä matkalta. Kenties joku kerta tulee vielä mahdollisuus olla täällä useampi päivä, ja käydä esim. oopperassa tai kuuntelemassa filharmonista konserttia, tai jotain muuta…