Helsingin Taidehallissa nähdään laaja kattaus ranskalais-amerikkalaisen Niki de Saint Phallen ikonisia töitä. Esillä on suurikokoisia Nana-veistoksia, performatiivisia ampumismaalauksia, värikästä grafiikkaa ja kolmiulotteisi kollaaseja lähes sadan teoksen verran. Niki de Saint Phalle oli paitsi taiteilija, myös radikaali feministi ja performanssitaiteen edelläkävijä, jonka taiteen tekemisen tapa ja teosten yhteiskunnallinen sanoma puhuttelevat vielä 2000-luvulla. Sukupuoliroolit ja tasa-arvo sekoittuvat ikuisia aiheisiin, rakkauteen, haluun ja henkilökohtaiseen kasvuun. Saint Phalle oli aktiivinen taistelussa seksuaalisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta jo ennen virallisen naisasialiikkeiden syntyä.

Niki de Saint Phalle oli yksi 1900-luvun radikaaleimmista taiteilijoista, mutta tie auktoriteetteja vastaan kapinoivaksi taiteilijaksi ei ollut helppo. Lapsuudessaan Niki joutui isän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, ja sai myöhemmin useita hermoromahduksia. Taiteesta tuli hänen terapiamuotonsa ja selviytymiskeinonsa, ja taiteen kautta hän työsti traumansa läpi elämänsä. Saint Phallen teokset ovatkin täynnä hirviöitä, mitkä myöhemmin paljastuivat hänen isänsä representaatioksi. Taiteen kautta hän yritti karkottaa häntä vainonneita demoneita ja tuhoisia ajatuksia. " Minusta tuli taiteilija, koska minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Minun ei siis tarvinnut tehdä päätöstä" Niki de Saint Phalle on sanonut. 

Naisena oleminen ja naisen identiteetti ovat myös Saint Phallen taiteen keskeisiä teemoja. Hän kritisoi avoimesti tyypillisiä naisrooleja mm. rehevillä Nana-veistoksillaan. Nämä naisvartaloa ylistävät iloa, itsevarmuutta ja hedelmällisyyttä säteilevät teokset myös kyseenalaistavat naisen perinteisiä rooleja ja kauneusihanteita, joita taiteilija itsekin edusti nuoruudessaan toimiessaan jonkun aikaa valokuvamallina.

Saint Phallen taiteelliseen tuotantoon kuuluu myös useita veistospuistoja, joista tunnetuin ja merkittävin on Toscanassa sijaitseva Tarot-puutarha, johon kuuluu 22 veistosta ja jonka valmistuminen kesti liki 20 vuotta. Taidehallin näyttely on hienosti toteutettu ja näytteillepano on hyvin onnistunut, mutta tuonne Tarot-puutarhaan täytyy myös joskus päästä!