Marchen idyllinen maakunta Adrianmeren rannikolla sijaitsee Italian itärannikolla, noin puolessa välissä saapasmaata. Maakunta on hyvin samantyyppinen kuin sen viereinen maakunta Toscana, mutta koska Marche on vähemmän tunnettu, on siellä edullisempaa lomailla kuin kuuluisassa Toscanassa. Marchen sanotaan olevan kuin Italia pienoiskoossa, sillä sieltä löytyy kaikkea. On leppoisaa rantaelämää, vihreänä kumpuilevia kukkuloita viinitiloineen sekä lumihuippuisia vuoria syvemmällä sisämaassa. Marchen upea rantakaupunki Senigallia sijaitsee aivan Adrianmeren rannikolla. Rantaviivaa riittää kilometritolkulla, rannalla on useita merelliseen ympäristöön sopivia ravintoloita, jotka tarjoavat paitsi rantaelämää myös kulinaristisia elämyksiä hyvän ruoan ja viinin ystäville. Suloisen vanhankaupungin tunnelmaa voi aistia kun käyskentelee kaikessa rauhassa pitkin katuja, poikkeaa välillä tutkimaan lukuisia museoita. Sengallia tarjoaa myös tapahtumia ja muita aktiviteetteja niitä kaipaaville. Senigalliassa on kaikkea, mitä Italialta voi toivoa.

DSC_6623.jpg

Kun astuu muutaman askeleen rantakadulta sisämaahan päin, saapuu viehättävään vanhaankaupunkiin. Kapeat pikkukujat on suljettu kokonaan autoilijoilta ja sokkeloisilla teillä on mukava kierrellä ja katsella ympärilleen. Kadunkulmista löytyy idyllisiä kahviloita ja ruokapaikkoja, italialaista tunnelmaa ja historiallisia nähtävyyksiä vuosisatojen takaa.Vanhankaupungin päänähtävyys on massiivinen neliönmuotoinen linna Rocca Roveresca. Sen kulmissa on neljä pyöreää tornia ja linna näyttää upealta seistessään ylväänä Duca-aukion laidalla. Linnan sisällä on vaihtuvia näyttelyitä ja sen ylätasanteelta aukeaa kauniit maisemat niin merelle kuin Senigallian kattojen yli sisämaahan asti. Pienet sokkeloiset käytävät, holvikaaret ja ikkunat hurmaavat linnan sisälle saapuvan vierailijan.

Senigallian keskustassa on myös soikeanmuotoinen vanha aukio Foro Annonario, joka toimii erilaisten tapahtumien näyttämönä. Viikonloppuna kaupunkilaiset kokoontuvat iltaisin aukiolle kuuntelemaan musiikkia, istumaan pienien kahviloiden terassille ja seurustelemaan keskenään. Senigalliassa on myös tyrmäävän kaunis kultakoristeinen kirkko Chiesa della Croce. Kaupungin halki kulkee Misa-joki ja sataman venepaljoutta on hauska mennä katsomaan etenkin iltaisin tai aikaisin aamulla.

Mutta syy miksi me poikkesimme Senigalliassa liittyy tietysti rakkauteen ja romantiikkaan. Satamassa sijaitsee Senigallian oma pieni merenneitopatsas Penelope. Se edustaa kaikkia miehiään mereltä odottavia naisia ja patsas on myös hääparien ja rakastavaisten suosiossa. Jos Veronan Julian parveke on massaturismin maamerkki, Penelopen patsas on vain harvojen tuntema ikuisen rakkauden merkki. Perinteenä on kiinnittää lukko Penelopen patsaaseen merkkinä ikuisesta rakkaudesta. Näin mekin teimme, laitoimme oman lukkomme toisten rakastavaisten kiinnittämien lukkojen joukkoon. Sen verran höpsöjä rakastavaisten tuleekin olla!

DSC_6643.jpg