Muhoksella, lähellä taajaman keskustaa, kauniin puistikon ympäröimänä sijaitsee Taidegalleria Terttu Jurvakainen. Gallerian ensimmäinen osa on valmistunut 1977, ja sitä on laajennettu kolmeen kertaan v:na 1986, 1990 ja 1997. Matala rakennus ei vielä kerro ulospäin mitä kaikkea se pitää sisällään, sillä näyttelytilaa on yhteensä 600 m2. Sisällä galleriassa värikkäät suuret työt luovat tilaan valoisan tunnelman, taustalla soiva klassinen pianomusiikki on juuri sopivan hillittyä, ja keskimmäisen salin vesiaihio rauhoittaa lisää vedensolinallaan. Jurvakaisen galleria kutsuukin katsojaa hiljentymään ja syventymään taiteen ja oman itsensä äärellä. Paikan herättämä kokemus herkistää kaikkia aisteja.

Galleria on taiteilija Terttu Jurvakaisen valtakunta, jonka ovet hän avaa aina kesänäyttelyn ajaksi kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Muun osan vuodesta taiteilija on pyhittänyt omalle luomistyölleen, jota on jatkunut jo monta vuosikymmentä. Siinä hän istuu aina kesäisin, gallerian lippuluukulla, aina yhtä tyylikkäänä ja mustiin pukeutuneena tervehtien ystävällisesti jokaista asiakastaan. Niin sinäkin päivänä kun vierailimme galleriassa tutustumassa v.2015 kesänäyttelyyn.

DSC_3835.jpg

Kuvataiteilijana paremmin tunnettu Jurvakainen on myös runoilija ja kirjailija, joka voitti J.H. Erkon palkinnon v. 1968. Häneltä on ilmestynyt kymmenen runoteosta ja kaksi proosateosta, joissa hän valottaa taiteilijan kutsumustaan ja omaa työtään. Uransa alussa Terttu Jurvakainen työskenteli myös kuvaamataidon opettajana Lahdessa ja Muhoksen keskikoulussa ja lukiossa, mutta jäi vapaaksi taiteilijaksi ja galleristiksi v. 1979. Vuosikymmenten saatossa Jurvakaisella on ollut paljon yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Lisäksi hän on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin mm. Turussa, Helsingissä, Kööpenhaminassa, Leverkusenissa ja Portugalissa. Hän on saanut myös monia arvostettuja taidepalkintoja ja hänet on nimetty Oulun Yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Jurvakaisen persoonassa ja taiteessa voi nähdä yhtä aikaa sekä voimaa että herkkyyttä, jotka ovat harvinaisessa symbioosissa keskenään. Tunnistan nuo samat puolet itsessäni. Ne eivät suinkaan ole toistensa vastakohtia, vaan päinvastoin kuuluvat erottomasti yhteen ja vahvistavat toinen toisiaan. Jurvakainen on alusta saakka ollut uskollinen omalle linjalleen, vaikka vuosikymmenten aikana onkin ollut nähtävissä erilaisia tyylillisiä kokeiluja. Jurvakainen on ennenkaikkea esteetikko eikä hän ole koskaan epäröinyt painottaa kauneuden merkitystä taiteessaan. ” Maalaukset ovat syvältä sisältä kumpuavaa, omien mielialojen ja tunteiden lyriikkaa, joka kertoo suhteesta elämään” hän kertoo Valon ja värin maalari teoksessa (2008).

DSC_3838.jpg

Vaikka Terttu Jurvakainen on tinkimätön taiteilija, syvällinen ajattelija ja herkkä ihminen hän on myös ahkera puurtaja, jonka täydellinen omistautuminen omalle työlleen herättää kunnioitusta. Hän tekee melkein kaiken itse, mikä tuntuu hiukan kohtuuttomalta taiteilijan iän huomioon ottaen. Jokaisella taiteilijalla on sisäinen pakko tehdä sitä mitä tekee ja noudattaa omaa kutsumustaan. Keskustelin taiteilijan kanssa, ja olimme yhtä mieltä siitä että emme tee taidetta vain itseämme varten, vaan sitä varten että saamme jakaa oman luomistyömme tulokset muiden kanssa. Siksi kesänäyttely on tärkeä kausi muuten niin yksinäisessä taiteilijan elämässä. Näyttelyssä voi paitsi näyttää suurelle yleisölle omia töitään, samalla tehdä myös jotain itsestään näkyväksi.

Galleria on auki ke-su klo 12-17 elokuun loppuun saakka. Suosittelen lämpimästi!