Caprin saari sijaitsee Napolinlahden suulla n. viisi kilometriä mantereelta, ja on tavallaan Sorrenton niemimaan jatketta. Pinta-alaa saarella on vain reilut 10 neliökilometriä. Saarella on kaksi kaupunkia, Capri (n. 7000 asukasta) ja Anacaprissa ( n. 6000 asukasta). Saarella on kaksi satamaa, pienempi Marina Piccola ja suuri Marina Grande, johon mahtuu yhtä aikaa yli 300 alusta.

Caprin vanhimpia tunnettuja asukkaita ovat olleet muinaiset kreikkalaiset, jotka rakensivat saarelle linnoituksia jo 800-luvulla eaa. Ja muutama vuosikymmen ennen ajanlaskumme alkua Ceasar Augustus rakennutti huvilansa saarelle. Hänen perustamansa puutarha kasvaa ja vihertää edelleen, kuten saimme omin silmin todistaa, kun kävimme siellä pienellä kävelyllä. Puutarha rajoittuu osittain jyrkänteeseen, mistä on huimat näköalat merelle.

DSC_6997.jpg

Augustusta seurasi Rooman keisari Tiberius, jonka näyttämän esimerkin mukaisesti monet Rooman myöhemmät imperiumin hallitsijat asuivat saarella. Tiberius vietti hallintokautensa loppuosan Caprilla. Hänen kerrotaan viettäneen siellä ylenpalttisen irstasta ja väkivaltaista elämää. Hänellä oli mm. tapana heitättää vihamiehiään mereen korkeilta kallioilta. Ranskalaiset puolestaan hallitsivat saarta ja vahvistivat sen linnoituksia Napoleonin kaatumiseen asti. Venäjän-Japanin sodan jälkeen venäläisiä intellektuelleja alkoi asettua saarelle. Heidän joukossaan olivat Maksim Gorki, Lenin ja Leo Tolstoi. Takaisin muotiin paratiisisaaren toivat myöhemmin kirjailijat ja taiteilijat.

Caprilla käy vuosittain yli 400 000 matkailijaa, varsinainen turistisesonki kestää toukokuusta syyskuuhun. Sitten saari hiljenee ja monet ravintolat ja hotellit ovatkin suljettuja talven ajan. Saari on tullut tunnetuksi varsinkin rikkaiden ja kuuluisien lomapaikkana; näihin ovat kuuluneet mm. Aristoteles Onassis, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Graham Greene, Harrison Ford ja Naomi Campbell. Saaren jyrkillä rinteillä onkin toinen toistaan hienompia ja kalliimpia huviloita. Caprin hintataso on kuuluisien vieraiden takia korkea, eikä tavallisen turistin kannata tehdäkään siellä ostoksia, ellei halua keventää tuntuvasti kukkaroaan.

DSC_6984.jpg

Caprin kiistämätön kauneus perustuu luonnon suomiin yksityiskohtiin. Ympäröivä Välimeri hyväilee turkooseilla aalloillaan saaren pääosin kallioista rannikkoa. Pinnan alla asustaa toinen toistaan mielenkiintoisempia mereneläviä ja Välimeren kasvillisuus yhdessä kivisen maaperän kanssa tarjoaa kodin muun muassa sinisille liskoille. Parhaiten saaren uskomattomaan luontoon pääsee tutustumaan kulkemalla vanhaa muulireittiä, Passetiellon polkua. Reitti on kuitenkin monelle tavalliselle kulkijalle liian vaikeakulkuinen, mutta kovakuntoiselle varmasti unohtumaton kokemus. Saaren korkeimmalle nyppylälle, 589 metrin korkuiselle Monte Solarolle pääsee myös tuolihissillä.

DSC_7116.jpg

 

Caprin tunnetuin nähtävyys lienee kuitenkin Villa San Michelle, jonka ruotsalainen lääkäri ja kirjailija teki tunnetuksi kirjallaan Huvila meren rannalla (1929). Kirja on myöhemmin käännetty yli 40 kielelle. Munthe vieraili ensimmäisen kerran Caprilla jo 19-vuotiaana, ja menetti heti sydämensä kuvan kauniille saarelle, minne hän myöhemmin muutti ja rakennutti kuuluisan huvilansa. Munthe osti vanhan viinitarhan taloineen puuseppä Vincenzolta. Talo sijaitsi vanhan roomalaisen huvilan rauniolla, joka on saattanut kuulua Rooman keisari Tiberiukselle. Samalta paikalta Munthe löysi myöhemmin marmorinkappaleita, joilla koristeli huvilaansa. Sen sijaan sfinksi, kuten useat muutkin huvilan taideteoksista, on todennäköisesti peräisin napolilaisilta ja roomalaisilta antiikkikauppiailta.

Ruotsissa syntynyt Munthe valmistui lääkäriksi v. 1880 vain 23-vuotiaana Pariisissa, jossa hän piti aluksi vastaanottoa. Myöhemmin ollessaan rahapulassa kalliin huvilaprojektinsa takia, hän avasi vastaanoton myös Roomaan, missä hänestä tuli seurapiirien ja erityisesti rikkaiden naisten suosima muotilääkäri. Varakkaiden asiakkaiden lisäksi Munthe hoiti köyhiä potilaita ilmaiseksi ja nousi siten Caprin asukkaiden suosioon. Hän matkusti Napoliin auttamaan ankaran koleraepidemian uhreja vuonna 1884 ja Messinaan 1908 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Munthe oli myös eläinten- ja luonnonsuojelija, ja oli mm. sitä mieltä että yli 50 v:aan ei pitäisi syödä lainkaan liharuokia.

Me saimme viettää lomallamme yhden unohtumattoman kesäpäivän Caprilla. Caprin kalliit muotiliikkeet ja väentungos, korviahuumaava meteli, kaoottinen liikenne ja autojen pakokaasut saivat kaipaamaan sieltä nopeasti pois. Onneksi pääsimmekin pian rauhoittumaan Anacaprin kauniiseen maailmaan. Itse viehätyin erityisesti Anacaprin huikaisevista maisemista ja varsinkin Villa San Michelen miljööstä ja rauhoittavasta tunnelmasta. Sinne palaan mielläni uudestaan vähän pidemmäksikin aikaa.

DSC_7073.jpg