Aix en Provence on historian, taiteen ja arkkitehtuurin sekä useiden museoiden, monumenttien ja suihkulähteiden kaupunki. Kaupunki on tullut tunnetuksi myös taidemaalari Paul Cézannen (1839-1906) kotipaikkana, mikä näkyy eri puolilla kaupunkia niin museoissa kuin matkamuistoissa. 140 000 asukkaan pikkukaupunki on täynnä okrankeltaisia taloja, joita vasten taivas näyttää poutapäivänä erityisen siniseltä. Näihin kotikaupunkinsa sävyihin taidemaalari Paul Cezannen kerrotaan rakastuneen jo lapsena 1840-luvulla niin, että halusi ikuistaa ne öljy- ja vesivärein. Taiteesta innostuneiden matkailijoiden kannattaakin seurata metallilaatoin merkittyä Cézanne-reittiä, jonka varrelta löytyy muun muassa Paulin lapsuudenkoti, koulu ja mestarin viimeiseksi jäänyt työhuone. Cézannen kuuluisimpia öljyväri- ja akvarellitöitä voi käydä ihastelemassa myös Granet-museossa, jos aika vain antaa myöten. Lisää Paul Cézannen tutuksi tekemiä maisemia löytyy läheisestä Sainte Victoiren luonnonpuistosta, jonka pöytämäinen vuori kohoaa yli kilometrin korkeuteen. Jo Aixia lähestyttäessä moottoritielle asti näkyi punertavansävyisiä vuoria, joista tuli mieleen myös Pohjois-Amerikan Kalliovuoret. Keväisin Provencen vuoret saavat myös oranssin, vihreän ja keltaisen eri sävyjä.

image.jpg

Vanha kaupunki on rauhallinen ja siellä on mukava kulkea varsinkin jalan, sillä valtaosa kaduista on rajattu vain kävelijöille. Taustamusiikista huolehtii vanhan kylpylä­kaupungin parikymmentä solisevaa suihkulähdettä, joista monet on rakennettu pyhimysten kunniaksi. Joka kulmassa vastaan osuu mielenkiintoisia rakennuksia, luostareita, katedraaleja ja kauniisti entisöityjä hotelleja.

Gastronomiaa ei myöskään sovi unohtaa; Provencen herkkuja, yrttejä ja mauisteita löytyy kuuluisalta Aixin torilta. Kapeat kadut ovat täynnä leivonnaisin koristeltuja näyteikkunoita, eikä kaupungintalon vieressä sijaitseva herkkutori ainakaan hillitse kiusausta. Mansikoiden, viikunoiden, juustojen ja mausteiden tuoksu on niin humalluttava, ja paikalliset ravintolat loihtivat kielen mennessään vieviä herkkuja tuoreista kasviksista, oliiviöljystä, yrteistä ja kanasta. Jälkiruuaksi sopii calisson-leivonnainen, joka valmistetaan manteleista ja appelsiineista.

image.jpg

Aixiin on matkaa Marseillesta vain 35 km, Nizzasta 190 km, Avignonista 85 km ja Pariisista 760 km. Kaupunki on hyvin suosittu matkailukohde oman maan kansalaisten keskuudessa ja sanotaan että kaikki ranskalaiset haluaisivat asua kaupungissa, mitä itse vähän ihmettelen. Ranskasta kun löytyy monia muitakin hienoja paikkoja. Monet pariisilaiset viettävät siellä lomansa, ja matkustavat sinne nopealla luotijunalla. Pysähdyimme kaupunkiin matkalla Nizzasta Montpellieriin, ja muutaman tunnin pikavisiitillä en ehtinyt ihastua Aixin ihan yhtä paljon kuin moneen muuhun kaupunkiin, missä olen käynyt. Mukava pikkukaupunki Aix en Provence silti on ja siellä kannattaa poiketa jos se osuu matkan varrelle.