Her Infinite Variety- Shakespearen naiset sanoin ja sävelin on näyttämöllinen sooloteos, joka herättää eloon niin Shakespearen tekstit kuin aikakauden musiikin. Cembalisti Elina Mustonen on tuonut Shakespearen naiset näyttämölle kirjailijan julhlavuoden kunniaksi yhdessä lehtori Nely Keinäsen ja ohjaaja Johanna Freundlichin kanssa. Yhdessä kolmikko on tuonut katsojien eteen monipuolisen kattauksen Shakespearen tuotannossa esiintyvistä naisista. Esityksen tekstit on valittu siten, että ne esittävät Shakespearen naiset kaikessa moninaisuudessaan. Kuvaus esittelee Shakespearen tuotannon naisroolien laajan kirjon nuorena neitona, morsiamena, vaimona, äitinä ja naispuolisena ystävänä. Kuultavilla on myös valikoima vahvoja tunteita; rakkaudesta himoon, vihaan, kunnianhimoon, turhautumiseen, pelkoon ja jopa huumoriin saakka.

Musiikilla ja lauluilla on Shakespearen näytelmissä ja soneteissa merkittävä osa. Shakespeare käytti musiikkia kuten sitä nykyään käytetään elokuvissa, luodakseen tunnelman kulloiseenkin kohtaukseen. Her Infinite Variety- esityksen musiikki on sävelletty etupäässä virginaalille, joka oli tuon ajan suosituin soitin ja jota siihen aikaan pidettiin erityisen sopivana naisille. Virginaali on pieni, yksisormioinen ja suorakaiteen muotoinen cembalo, joka oli tuon ajan suosituin soitin ja toimi hyvin myös kotioloissa. Virginaali sanan etymologiasta on ainakin kaksi teoriaa; se voi johtua latinan kielen sanasta virga eli sauva, tai viitata neitsyyteen (virgin): olihan soitin nimenomaan nuorten neitojen suosiossa. Mustonen on valinnut esityksen musiikin niin, että ne mahdollisimman hyvin tukisivat tekstien sisältöjä ja tunnelmia. Ja hyvin ne myös kuulijan mielestä sopivat. 1500-1600 lukujen musiikista heijastuu kuin itsestään Shakespearen kielen rikkaus, kauneus ja ilmaisuvoima. 

image.jpg

Elina Mustonen sekä soittaa virginaalia että esittää myös puheroolit. Esityksen aikana Mustonen näyttelee vaihtuvia roolejaan nopeassa tempossa esittäen pieniä katkelmia Shakespearen soneteista ja näytelmistä. Mustosella on tuttavallinen tyyli, jolla hän juttelee yleisölle kuin vanhalle tutulleen koittaen voittaa tämän puolelleen. Mustonen on ilmeikäs esiintyjä, joka tulkitsee tekstiä koko kehollaan antaen myös kasvojensa puhua, eikä hän pelkää heittäytyä hankalienkaan roolihahmojen nahkoihin. Äänensävyt ja kasvonilmeet antavat kulloisellekin roolihahmolle sen tarvitsemaa tunteikkuutta. Joissakin kohtaa kuitenkin kuultaa ulkokohtaisuuden maku, jota tekstien ulkoluku joskus tuottaa. Vaikeinta on esittää lapsensa menettäneen äidin tuskaa uskottavasti, mikä ei liene ihmekään. Myös Shakespeare joutui monen aikansa vanhemman tavoin kokemaan oman lapsen menetyksen, mitä hän kuvaa Kuningas Juhanassa. Kaiken kaikkiaan vajaan tunnin kestänyt esitys oli pikasukellus Shakespearen maailmaan, sen kauniiseen kieleen ja musiikkiin. Mustonen oli tavoittanut Shakespearelle tyypillistä tunnelmaa niin hyvin että uskoisin että itse Shakespearen olisi pitänyt esityksestä!

Her Infinite Variety- Shakespearen naiset sanoin ja sävelin Korundissa ke 18.5.2016

Lavalla Elina Mustonen

Dramaturgia ja ohjaus Johanna Freundlich, Nely Keinänen ja Elina Mustonen

Musiikillinen suunnittelu ja sovitus – Elina Mustonen