Montpellier sijaitsee Etelä-Ranskassa Lèzjoen varrella lähellä Välimeren rantaa. Kaupunki perustettiin 700-luvulla vanhan markkinapaikan ympärille. Asukkaita on nykyään noin 250 000 ja lähialueet mukaan luettuna noin 460 000. Montpellierin on vilkas ja kansainvälinen opiskelijakaupunki, opiskelijoita on n. 60 000, mikä tekee siitä Ranskan viidenneksi suurimman yliopistokaupunkiin. Maineikkaan yliopiston juuret ulottuvat kauas 1200-luvulle, ja varsinkin lääketieteellinen tiedekunta on hyvin arvostettu. Jouduttuaan Ranskalle 1349 Montpellier koki nousukauden nimenomaan yliopistonsa huomattavan lääketieteellisen tiedekunnan ansiosta.

Kaupunki oli hugenottien, Ranskan reformoidun uskontunnustuksen puolustajien keskuspaikkoja, jonka Ludvig XIII valtasi vuonna 1622. Nykyaikainen kehitys alkoi rautatien tulon mukana 1800-luvun puolivälissä, nykyään kaupungilla kulkee myös värikkäitä ja moderneja raitiovaunuja, joilla pääsee kätevästi paikasta toiseen. Kaupungissa on kemian-, elektroniikka-, elintarvike- ja tekstiiliteollisuutt, ja se on myös vilkas viinikaupan keskus vuotuisine messuineen.

DSC_7551.jpg

Montpellierin keskipiste on Place de La Comedie –aukio, joka on varsinainen kaupunkilaisten olohuone ja kohtauspaikka. Lukuisat aukiota reunustavat kahvilat ja ravintolat houkuttelevat istahtamaan hetkeksi ja ihmettelemään ympärillä kuhisevaa elämää, jota riittää. Aukion laidalla sijaitsee myös komea oopperatalo, Opera Comedie, missä kävimme katsomassa parikin pienoisoopperaa sunnuntai-iltapäivänä. Ja kun ostimme liput tunti ennen esityksen alkua, maksoivat ne vain 10,- kappale. Oopperan ei siis aina tarvitse olla kallista huvia.

DSC_7577.jpg

Historiasta kiinnostuneelle Montpellierillä on paljon tarjottavaa. Tutustumisen kaupungin historiaan voi aloittaa kävelyretkellä vanhan kaupungin 1600-1700-luvuilta peräisin oleviin kortteleihin. Vanhakaupunki on täynnä tunnelmallisia katuja ja kujia, joiden varrella sijaitsee monenlaisia ravintoloita ja liiketiloja. Vanhankaupungin alueen tunnetuin rakennus lienee 1300-luvulta peräisin oleva Pyhän Pietarin katedraali (Cathedrale St-Pierre), missä kävimmekin konsertissa lauantai-iltana. Tunnelma ja akustiikka kirkossa oli tosi hieno ja katedraali vaikuttava. Lähistöllä on myös muita historiallisia nähtävyyksiä, mm. 1600-luvulta peräisin oleva riemukaari ja kaupungin linnoituksista tähän päivään asti säilyneet tornit.

DSC_7495.jpg

Montpellierissä sijaitsee myös Ranskan vanhin kasvitieteellinen puutarha, Jardin des plants mihin kannattaa myös käydä tutustumassa. Siellä voi nähdä vanhoja ja harvinaisiakin kasveja, puita, pensaita ja kukkia. Siellä on myös hyvä rauhoittua, jos kaipaa vaihtelua kiihkeänä sykkivään kaupunkin keskustaan. Me pääsimme puutarhaan toisella yrittämällä. Lauantaiaamuna olimme liikkeellä liian varhain, jolloin puutarhan portit olivat vielä kiinni, mutta sunnuntai-iltana oopperan jälkeen palasimme uudestaan paikalle jännittäen kovasti olisiko puutarha vielä auki- ja voila- olihan se!

DSC_7474.jpg

Kun saavuimme kaupunkiin perjantai-iltapäivällä, oli työ- ja kouluviikko juuri päättynyt ja äidit olivat hakemassa lapsiaan koulusta ja tarhasta. Olin varannut hotellin jälleen aivan keskustasta, vanhan kaupungin ytimestä. Navigaattori yritti väkisin ohjata meitä annettuun osoitteeseen mahdotonta reittiä pitkin. Vanhassa kaupungissa on paljon suljettuja katuja, minne ei pääse autolla. Lopulta ajoimme puolivahingossa erääseen parkkihalliin, jätimme auton sinne ja lähdimme etsimään hotellia jalkaisin. Best Western Il Guilham oli ainoa ketjuhotelli neljän viikon reissussa, joten etsimme suurehkoa tylsän näköistä rakennusta. Jouduimme kysymään tietä useammalta ohikulkijalta, osa ei ollut ikinä kuullut koko paikasta tai tiennyt Jean-Jacques Rouseau -nimisestä kadusta. Mutta lopulta eräs paikallinen osasi neuvoa meidät oikeaan suuntaan. Ja sieltähän se hotelli lopulta löytyi, tosin ihan eri puolelta vanhaa kaupunkia kuin mihin olimme auton jättäneet. Hotelli oli myös jotain aivan muuta kuin mitä olimme etsineet. Montasataa vuotta vanha kivirakennus sijaitsi kapean sivukaden varrella, lähellä Sant Pierren katedraalia, ja lääketieteellistä tiedekunnan komeita rakennuksia. Hotelli oli entisöity hyvällä maulla, huone oli mukava ja viihtyisä. Käytävällä kävellessä tuli välillä hassu tunne kun lattiat olivat vähän vinossa, remonttista huolimatta. Mutta mikä parasta, kymmenen metrin päässä oli ihana pieni leipomo, mistä haimme vastaleivottuja leivonnaisia, suolaista ja makeaa, parikin kertaa päivässä. Sisäänkirjautumisen jälkeen lähdimme siis hakemaan autoa ja etsimään toista parkkihallia, sillä sellainen kuulemma oli aivan hotellin lähistöllä. Vieläkin navigaattori yritti opastaa meidät mahdottomista paikoista, mutta nyt olimme sitä ovelampia, niin että lopulta ajoimme sisään kaupunkiin mahtavan riemukaaren kautta- fanfaareja kaivaten?!

DSC_7565.jpg

Alkukommelluksista huolimatta ihastuin Montpellieriin ensisilmäyksellä, sillä se on kaunis, siisti ja hvyin eloisa kaupunki, täynnä tapahtumia ja mielenkiintoisia paikkoja. Montpellier on myös kansainvälinen ja ennakkkoluuloton kaupunki, mikä näkyi katukuvassa, erilaisen etnisen taustan omaavat ihmiset elävät siellä sulassa sovussa. Vietimme kaupungissa todella mukavan viikonlopun ja nautimme täysillä sen nuorekkaasta energiasta ja rennonlämpimästä tunnelmasta. Tätä kaupunkia voin suositella lämpimästi muillekin!

DSC_7506.jpg