Taidekeskus Salmela

Taidekeskus Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C.L.Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistui maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kulttuurintäyteinen kesä huipentuu heinäkuussa käytävään IV Merikanto-laulukilpailuun. Kulttuurikesää täydentävät Salmelan puistonäyttämön konsertit upeassa kirkonkylämiljöössä. Taidekeskus Salmelassa nähdäänkin tänä kesänä taidenäyttelyiden lisäksi laaja tapahtumien ja konserttien sarja.

Tämän kesän näyttelyssä ovat vahvasti esillä suomalaiset naiskuvataiteilijat. Maalauskokoelmat esittelevät mm. kokeneiden konkareiden, kuvataiteilija Marjatta Tapiolan ja taidemaalari Marika Mäkelän tuotantoa. Mukana ovat myös taiteilijat Asta Caplan, Hannu Hyrske, taidemaalari Jan Neva ja taidegraafikot Tiina Kivinen ja Piia Lehti sekä tekstiilitaiteilija Helena Vaari, jonka kauniisti hohtavat työt loivat kolmiulotteisen vaikutelman. Lisäksi mukana ovat kuvanveistäjät Hannele Kylänpää, Arvo Siikamäki ja Tiina Torkkeli sekä Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi valittu Kia Taegen. Tagen oli luonut värikkään teossarjan oleskellessaan viime kesänä Salmelan Viipurin residenssissä. Värikylläiset työt hehkuivat rappioromantiikkaa, ja niistä välittyi hivenen hauras ja unenomainen tunnelma. Tiina Torkkelin teoksissa puolestaan näkyi raikas ote taiteen tekemiseen, mikä oli piristävää nähtävää.

Teoskokoelmia on esillä myös nuorilta taiteilijoilta, jotka ovat löytyneet näyttelyyn Salmelan talvistipendiaattitoiminnan kautta. Näistä erityisesti Johanna Lumpeen eläinhahmot herättivät väkisinkin sympatiaa. Lumpeen töissä näkyi perhesuhteiden tutkielmien lisäksi myös hivenen kantaaottavampia töitä maailman uhanalaisten lajien puolesta.

Sunnuntaina minulla olisi ollut ainutlaatuinen tilaisuus olla kuulemassa kahden kokeneen näyttelijän ja lausujan tulkintaa, kun Esko Roine ja Liisamaija Laaksonen esittivät runoja ja lauluja syntymästä ikuisuuteen Mäntyharjun kirkossa. Kipeää teki jättää harvinainen tilaisuus käyttämättä, mutta minun ei auttanut muuta kuin lähteä töihin. Sen verran tunnollinen sentään vielä olen että lähdin ajamaan kohti Anttolaa, missä edessä oli taas kuuden päivän kurssi, ja minun oli oltava siellä tunnin kuluttua. Tiukkaa tekisi ehtiä ajoissa paikalle, mutta niin oli tehtävä, joten navigaattoria uhmaten päätimme oikaista Ristiinan kautta.

Ja kuinka ollakaan päädyimme taas  Vihreän kullan kulttuuritielle, jota pitkin olimme ajaneet viikonlopun aikana useamman kerran.  Kyseessä on 400 km:n pituinen reitti, joka kulkee Saimaan rantoja mukaillen Mäntyharjulta Ristiinaan, Puumalaan, Sulkavalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Reitti on läpileikkaus vesien ja metsien muovaamasta maalaismaisemasta, jonka varrella on monia mielenkiintoisia kulttuurikohteita. Ja niin vain kurvasimme pitkin kuoppaista ja mutkaista, lipevän märkää soratietä niin että kivet vaan sinkoilivat. Ja ehdin kuin ehdinkin nipinnapin ajoissa työryhmän alkupalaveriin. Loma on nyt pidetty ja työt alkavat, mutta taiteilu jatkuu...